понеделник, 20 април 2020 г.

Какъв е ефекта от масажите?


Масажът оказва общотонизиращо, релаксиращо, обезболяващо действие, както и въздейства благоприятно върху възбуднозадържащите процеси в централната нервна система.

Масажът оказва пряко въздействие върху повърхностните венозни съдове и капиляри. По този начин се осигурява по-добра трофика на тъканите, повишен газообмен и обмяна на веществата. Чрез масажите се намалява тенденцията за формиране на отоци, както и застоят на кръвта във вътрешните органи, поради преминаването и към периферията. 


По отношение на опорно-двигателния апарат масажът подобрява еластичността и тонуса на мускулите, премахва умората; подбрани масажи имат отношение към релаксиране на мускулите и премахването на контрактури. 

 Масажите подобряват трофиката на тъканите, гъвкавостта на ставните връзки, както и поддържане и възстановяване оптималния обем на движение на ставите. По отношение на кожата масажите също оказват благоприятни ефекти – спомагат за очистване и отваряне на порите, активират се обменните процеси и в по-дълбоките слоеве на кожата, стимулира се нервно-рецепторният апарат.