понеделник, 20 април 2020 г.

Произходът на масажа

Едни автори смятат, думата “масаж” произлиза от санкритската и гръцка дума “массо”- мачкам с ръце, други от латинското “масса”- прилепване на пръстите, трети от арабското “масс” - леко натискам или от древноеврейското “машаш” преведено като опипвам. В историята на възникването и развитието на масажа се срещат литературни източници, датиращи от 30 века преди Христа.

Произходът и началото на масажа се губят в дълбока древност. Нито един народ не може да припише само на себе си честта за откриване и разработване методиката на масажа. Няма основание да се твърди, че масажът е открит от китайците, индусите, гърците или римляните.

Началото трябва да се търси в ранните периоди от развитието на народната медицина. При опитите да излекуват или облекчат страданията и болестите хората от незапомнени времена са търсили съответни средства в растителното и животинско царство и във физическите явления в природата, като са използвали за тази цел водата, светлината и движенията. Първичното прилагане на отделни елементи от масажа е било вероятно инстиктивното движение с цел да се облекчи болката на наранените и повредени от болести части на тялото.